Όλοι μας είμαστε τοξοβόλοι και έτσι, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι εργαλεία έχουμε στη διάθεση μας.

 

Το τόξο

Το τόξο είναι η ζωή. Από αυτό έρχεται όλη η ενέργεια.

Το βέλος θα φύγει μια μέρα. Ο στόχος βρίσκεται μακριά.

Η ζωή σας όμως θα είναι πάντα μαζί σας και πρέπει να ξέρετε να τη φροντίζετε.

 

Χρειάζεστε περιόδους χαλάρωσης- ένα τόξο που είναι πάντα οπλισμένο, σε ένταση, χάνει τη δύναμη του. Επομένως αποδεχτείτε την αργία για να ξαναβρείτε τη σταθερότητα σας.

Ένα τόξο έχει ευκαμψία, αλλά και όρια. Μια προσπάθεια πάνω από τις δυνατότητες του, θα το σπάσει ή θα εξαντλήσει το χέρι που το κρατάει. Με τον ίδιο τρόπο, μην απαιτείτε από το σώμα σας περισσότερα από όσα μπορεί να σας δώσει.

Για να διατηρήσετε με κομψότητα το τόξο τεντωμένο , προσπαθήστε το κάθε μέρος του να δίνει απλά τα απαραίτητα και να μην ξοδεύετε την ενέργεια σας. Έτσι, θα μπορέσετε να ρίξετε πολλά βέλη χωρίς να κουραστείτε.

 

Το βέλος

Το βέλος είναι η πρόθεση σας. Είναι αυτό που ενώνει τη δύναμη του τόξου με το κέντρο του στόχου. Η πρόθεση του ανθρώπου πρέπει να είναι αποκρυσταλλωμένη, ξεκάθαρη, καλά ισορροπημένη.

Από τη στιγμή που φεύγει, δεν ξαναγυρίζει, επομένως είναι καλύτερο, να διακοπεί μια πορεία επειδή οι κινήσεις που σας έφεραν ως εκεί δεν ήταν ακριβείς και σωστές, παρά να δράσετε με οποιονδήποτε τρόπο μόνο και μόνο γιατί το τόξο είναι ήδη τεντωμένο και ο στόχος περιμένει.

Ποτέ όμως μην σταματάτε να εκδηλώνετε την πρόθεση σας, αν το μόνο πράγμα που σας παραλύει είναι ο φόβος του λάθους. Αν κάνετε τις σωστές κινήσεις, τραβήξτε το χέρι σας και αφήστε τη χορδή, κάντε τα αναγκαία βήματα και αντιμετωπίστε τις προκλήσεις σας, ακόμα κι αν δεν πετύχετε το στόχο, την επόμενη φορά θα μπορέσετε να διορθώσετε το σημάδι σας. Αν δεν ρισκάρετε, δεν θα μάθετε ποτέ τις αλλαγές που ήταν αναγκαίες.

 

Ο στόχος

Ο στόχος είναι ο σκοπός που πρέπει να εκπληρωθεί.

Επιλέχθηκε από εσάς. Εδώ έγκειται η ομορφιά του δρόμου: Ποτέ δεν θα μπορείτε να δικαιολογηθείτε λέγοντας ότι ο αντίπαλος σας ήταν πιο δυνατός, γιατί εσείς επιλέξατε το στόχο σας και είστε υπεύθυνος γι’ αυτόν.

Αν βλέπετε τον στόχο σαν εχθρό, μπορεί η βολή σας να τον πετύχει, αλλά θα περάσετε τη ζωή σας προσπαθώντας μονάχα να ρίξετε ένα βέλος στο κέντρο ενός χάρτινου, ή ξύλινου αντικειμένου, πράγμα τελείως άχρηστο. Και όταν βρίσκεστε με άλλους, λέτε ότι δεν κάνετε τίποτα ενδιαφέρον.

Για το λόγο αυτό χρειάζεται να επιλέξετε το σκοπό σας, να βάλετε τα δυνατά σας για να τον πετύχετε, βλέποντας το με σεβασμό και αξιοπρέπεια: Πρέπει να ξέρετε τι σημαίνει, τι σας κόστισε σε προσπάθεια, εκπαίδευση, διαίσθηση.

Κοιτάζοντας το στόχο, μην επικεντρώνεστε απλά σε αυτόν, αλλά σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας, γιατί μόλις εκτοξευτεί το βέλος, θα συναντηθεί με παράγοντες που δεν υπολογίζατε, όπως ο αέρας, το βάρος, η απόσταση.

Ο στόχος υπάρχει μόνο όσο ο άνθρωπος μπορεί να ονειρεύεται να τον πετύχει. Αυτό που δικαιολογεί την ύπαρξη του είναι η επιθυμία, γιατί αλλιώς θα μετατραπεί σε ένα νεκρό αντικείμενο, σε μακρινό όνειρο, σε χίμαιρα.

Έτσι, με τον ίδιο τρόπο που η πρόθεση αναζητεί τον στόχο της, ο στόχος αναζητεί την πρόθεση του ανθρώπου.

Paulo Coelho