Η επανεκκίνηση των πολιτιστικών δράσεων της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ - μετά τη μικρή παύση των προγραμμάτων εξαιτίας της καλοκαιρινής περιόδου - πραγματοποιήθηκε με βασικά εργαλεία τον ήχο των κρουστών και την κίνηση.

Σε μία ξεχωριστή συναυλία κρουστών υπό την καθοδήγηση της εξαιρετικής ομάδας των Drum Works είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος οι ωφελούμενοι της Οργάνωσης την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η διοργάνωση της ιδιότυπης αυτής γιορτής αποτέλεσε μέρος των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) σε συνεργασία με το British Council και άλλους αξιόλογους φορείς.

Η συμμετοχή της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ στις δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εντάσσεται στο πλαίσιο των συνδυαστικών υπηρεσιών που προσφέρει στους ωφελούμενούς της η ΑΜΚΕ, με στόχο τη δημιουργική πρόσβασή τους σε πολιτιστικά δρώμενα. Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιούνται χάρη στην ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και έχουν ως στόχο να διευρύνουν τους ορίζοντες του ωφελούμενου πληθυσμού, προσφέροντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν.

Οι Drum Works, με καταγωγή από το Ανατολικό Λονδίνο, ξεκίνησαν έναν κύκλο μουσικών εργαστηρίων στην Αθήνα την περασμένη άνοιξη, ο οποίος διεκόπη λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Η επανεκκίνηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, με μουσικές διαδραστικές συναντήσεις, οι οποίες διήρκησαν έως το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, οπότε και ολοκληρώθηκαν με την ιδιαίτερη αυτή συναυλία.

Ο ρυθμός και η κίνηση που προσφέρουν τα κρουστά ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες, καθώς μέσα από τα μουσικά εργαστήρια κατάφεραν να διασκεδάσουν και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους. Παράλληλα συναναστράφηκαν με ετερόκλητες ομάδες παιδιών, νέων και εκπαιδευτικών, προερχόμενων από τη Μονάδα Εφήβων / Νεαρών Ενηλίκων «Ατραπός» ΟΚΑΝΑ, το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece, τη Σχεδία – περιοδικό δρόμου, καθώς και το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, γεγονός που τους χαροποίησε πολύ.
Η εκρηκτική ορχήστρα κρουστών που δημιουργήθηκε από την σύντομη αλλά συνεκτική παρακολούθηση και εκμάθηση των ωφελούμενων κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων είχε ως αποτέλεσμα τη σύνθεση της δικής τους μουσικής, η οποία παρουσιάστηκε ζωντανά στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στη δράση έλαβαν μέρος συνολικά 13 άτομα από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων εκπαιδευτικών.

Το μουσικό πρότζεκτ Drum Works ξεκίνησε το 2007 ως ένα πρόγραμμα εκμάθησης σάμπα σε γυμνάσιο του Ανατολικού Λονδίνου και βασίζεται στη χρήση των κρουστών ως εργαλείου έμπνευσης και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης των ανθρώπων.