Με στόχο να τιμήσουμε την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 03 Δεκεμβρίου, διοργανώσαμε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των ωφελούμενων μας και του Ambassador της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ και Παγκόσμιου Πρωταθλητή κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης ΑμεΑ, κου Χρήστου Κορομηλά. Σκοπός της συνάντησης να υπάρξει μεγαλύτερη εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας, αλλά και κατανόηση του τρόπου συμπεριφοράς απέναντι σε ανθρώπους που ζουν με κάποιας μορφής αναπηρία.

Ο αγαπητός κος Κορομηλάς θέλησε πρώτα να εξηγήσει στους ωφελούμενους με απλοϊκό τρόπο και χρησιμοποιώντας παραδείγματα τι σημαίνει αναπηρία. Αναφέρθηκε σε πρακτικά ζητήματα, με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπος και μέσα από προσωπικά βιώματα, περιέγραψε πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά του τα τελευταία χρόνια, από όταν έχασε την όρασή του. Διηγήθηκε στα παιδιά άβολες καταστάσεις που έχει βιώσει και τους έδωσε πρακτικές συμβουλές, προκειμένου να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να προσεγγίζουν ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Η ευγένεια και η προσφορά είναι μείζονος σημασίας, όπως τόνισε.

Παράλληλα, εκμυστηρεύτηκε στους ωφελούμενους ότι η ασθένεια τον οδήγησε σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και μία θετική νοηματοδότηση και στάση ζωής, αφού έμαθε να εκτιμάει και να αγαπάει περισσότερο, να αποδέχεται, αλλά και να δίνει μικρότερη βαρύτητα σε θέματα της καθημερινότητας. Εξομολογήθηκε ότι πλέον νιώθει καλύτερος άνθρωπος, με περισσότερες ευαισθησίες και πιο ουσιαστικές προτεραιότητες.

Η συνάντηση εξελίχθηκε σε μία έντονα διαδραστική συζήτηση, αφού στα παιδιά γεννήθηκαν πολλές ερωτήσεις και απορίες. Όταν μία εκ των ωφελούμενων τον ρώτησε πώς ένιωσε όταν έχασε την όρασή του, μοιράστηκε το φόβο και την απελπισία που ένιωσε στην αρχή, αλλά και τη δύναμη που άντλησε από μέσα του και από τον περίγυρό του, προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, σε ερώτηση τι συμβουλή θα έδινε στον εαυτό του αν γυρνούσε το χρόνο πίσω, ο ίδιος χαμογέλασε και απευθυνόμενος σε όλα τα παιδιά απάντησε πως τα μαθήματα που πήρε ήταν πολλά, αλλά έχει καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:

«Να μάθετε να αγαπάτε.
Να μη θυμώνετε.
Να μη φοβάστε.
Να μην αισθάνεστε ενοχές.
Και να χαμογελάτε.»

Η πρόεδρος κα Καλαντώνη έκανε παρεμβάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης και στο σημείο αυτό πρόσθεσε «Να μάθετε να συγχωρείτε, τον εαυτό σας και τους άλλους! Είναι πολύ σημαντικό.»

Η συμμετοχή των παιδιών και από τις τρεις δομές ήταν συγκινητική και η δράση ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, αφού τα παιδιά «αγκάλιασαν» τον κο Κορομηλά και τον ευχαρίστησαν για τις σπουδαίες συμβουλές του. Η εκπαίδευση της νέας γενιάς για αποδοχή και παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που χρίζουν ειδικής μεταχείρισης αποτελούν μία από τις αρχές μας και ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον, το οποίο μας αφορά όλους. Τα παιδιά συμφώνησαν ομόφωνα ότι δεν αρκεί να δείχνουμε το σεβασμό μας μόνο τη σημερινή ημέρα, αλλά καθημερινά, μέσα από απλές πράξεις αγάπης.