Με τη συμμετοχή της Πανελληνιονίκης στίβου, κυρίας Κατερίνας Δαλάκα, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 η νέα δράση της ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ με τίτλο Mentor’s Day, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού που προσφέρεται συστηματικά στους ωφελούμενους της Οργάνωσης. Στόχος της νέας δράσης, που θα διενεργείται δύο φορές το μήνα, είναι η δημιουργική σύνδεση των εφήβων και των νέων ενηλίκων, που διαβιούν στις συνεργαζόμενες δομές κλειστής παιδικής προστασίας, με καταξιωμένους ανθρώπους από μια ευρεία γκάμα επαγγελματικών πεδίων.

Ο σχεδιασμός της δράσης, που επικεντρώνεται στην επαγγελματική ενσυναίσθηση και καθοδήγηση των ωφελουμένων, διαμορφώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ με σκοπό να μεταφέρει στους εφήβους και τους νέους ενήλικες γνώσεις, κίνητρα και πληροφόρηση που θα τους βοηθήσουν σημαντικά κατά τη διάρκεια της μετάβασης τους στην αυτόνομη ενήλικη ζωή.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018, έχει ως αποστολή την καθολική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και νέων που διαβιούν σε Δομές Κλειστής Παιδικής Προστασίας, με στόχο να συμβάλει στην υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους ώστε να καταστούν αυτοδύναμα, αυτάρκη και ενεργά µέλη της κοινωνίας. Το πολλαπλό έργο που επιτελείται βασίζεται στην ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η δύναμη της θέλησης πηγάζει από μέσα μας

Με γνώμονα τις επιλογές των ωφελουμένων αναφορικά με την επαγγελματική τους πορεία, η έναρξη του προγράμματος Mentor’s Day ήταν αφιερωμένη στoν επαγγελματικό αθλητισμό.
Η σπουδαία πρωταθλήτρια στίβου, κυρία Κατερίνα Δαλάκα, μέσα από τα προσωπικά της βιώματα, τις δυσκολίες και τις ανατροπές που έχει συναντήσει στην επαγγελματική της πορεία, επεδίωξε να μεταφέρει στους ωφελούμενους της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ τη σημασία της αφοσίωσης και της δύναμης της θέλησης για την επίτευξη των ατομικών στόχων και φιλοδοξιών. Περιέγραψε παραστατικά τις προσωπικές της εμπειρίες και τα γεγονότα που την έχουν στιγματίσει, τα οποία τελικά την οδήγησαν στη σημερινή της επιτυχία, καλλιεργώντας στους ωφελούμενους αισθήματα ελπίδας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία της στοχοθεσίας.

Η κα Δαλάκα προέτρεψε τα παιδιά που την παρακολούθησαν από τις συνεργαζόμενες δομές και συνομίλησαν μαζί της, να κάνουν στη ζωή τους αυτό που αγαπάνε χωρίς να επιτρέπουν σε τρίτους να τους υποδεικνύουν τι ακριβώς μπορούν να πετύχουν. Παράλληλα, με το δυναμισμό και την αισιοδοξία που τη διακρίνουν μετέφερε θετικά μηνύματα για τη ζωή και τον τρόπο διαχείρισης των δυσκολιών.
Η ενεργή συμμετοχή και οι στοχευμένες ερωτήσεις των συμμετεχόντων διαμόρφωσαν μία εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν ερωτήσεις για την ενασχόληση της με τον αθλητισμό και τις σχετικές σπουδές που επέλεξε να πραγματοποιήσει. Οι ωφελούμενοι θέλησαν να μάθουν τι σημαίνει ο όρος «νίκη» για την ίδια, τι θυσίες απαιτούνται στον πρωταθλητισμό, αλλά και τι μαθήματα πήρε από όλες τις εμπειρίες ζωής.

Η κα Δαλάκα εξήγησε ότι μέσα από τις νίκες έρχεται η επιβράβευση των κόπων και η επιβεβαίωση πως όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ μπορεί να το πετύχει, αρκεί να έχει τα κατάλληλα κίνητρα και την απαιτούμενη πίστη στον εαυτό του. «Δεν πρέπει να τα παρατάμε στην πρώτη αποτυχία, αλλά να προσπαθούμε πάντοτε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Οποιοσδήποτε άνθρωπος δουλέψει και πιστέψει σε αυτό που αγαπάει σίγουρα θα έρθει η στιγμή που θα ανταμειφθεί!», υπογράμμισε η Πανελληνιονίκης. Για την ίδια οι στερήσεις δεν αποτελούν θυσία, προϋποθέτουν όμως πειθαρχία και αυτοέλεγχο με τον επαγγελματικό αθλητισμό να συμβάλει σημαντικά, μεταξύ άλλων, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ατόμου.
Η κα Δαλάκα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, προτρέποντας τα παιδιά που συμμετείχαν στη νέα δράση με τίτλο Mentor’s Day να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν την κλίση τους έχοντας πάντοτε όνειρα για τη ζωή. Κλείνοντας τη συζήτηση με τους συμμετέχοντες διευκρίνισε ότι «καλό είναι πάντα να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου γιατί ξεκίνησες να κάνεις ό,τι κάνεις».

 

Παρακολουθήστε εδώ αποσπάσματα από την ομιλία της

https://www.youtube.com/watch?v=_b8uEvMROV0 

 

H ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 και απευθύνεται σε παιδιά-ανήλικους της εφηβικής ηλικίας (12-18 ετών) και νέους ενήλικους (18-25 ετών) που προέρχονται από οποιαδήποτε Δομή Κλειστής Παιδικής Προστασίας. Αρωγός στη δράση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ήταν από την πρώτη στιγμή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την ιδρυτική δωρεά του. Μέσα από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και την επαφή των παιδιών με αθλητικές, εικαστικές και πολιτιστικές δράσεις, η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ επιδιώκει να διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση ώστε να προχωρήσουν δυναμικά στη ζωή, αφήνοντας τυχόν δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν. Όραμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης είναι να δημιουργήσει μία γέφυρα, που θα ευνοήσει την ομαλή μετάβαση των ωφελούμενών της από το ένα ηλικιακό εύρος στο άλλο, με απώτερο σκοπό την ανεξάρτητη-αυτόνομη διαβίωσή τους.