Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο η δράση «Mentor’s Day» που προστέθηκε στο πρόγραμμα της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ τον περασμένο Φεβρουάριο. Στόχος της δράσης ήταν να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ωφελούμενων του φορέα και διαφόρων επαγγελματιών, προερχόμενων από ποικίλους κλάδους της αγοράς, οι οποίοι μέσα από την προσωπική τους επαγγελματική πορεία έχουν αποτελέσει πηγή γνώσης και έμπνευσης.

Οι οκτώ καλεσμένοι ομιλητές της δράσης, κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, ήταν ως επί το πλείστον αναγνωρίσιμα πρόσωπα, με στόχο να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον των ωφελούμενων παιδιών, προσφέροντας τους παράλληλα μια νότα ψυχαγωγίας, δεδομένης της δύσκολης καθημερινότητας που επέφερε η κρίση της πανδημίας. Οι ομιλητές που προσκλήθηκαν επιλέχθηκαν βάσει των προτιμήσεων των ωφελούμενων, όπως διατυπώθηκαν στις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν με το επιστημονικό προσωπικό της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ στο πλαίσιο των δράσεων Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Mentor's Day #4

Συγκεκριμένα προσκεκλημένοι στην 4η συνάντηση Mentor's Day ήταν ο ταλαντούχος σχεδιαστής Στέλιος Κουδουνάρης και η μοναδική ενδυματολόγος Αλεξάνδρα Κατσαΐτη. Σε έναν όμορφο και ενδιαφέροντα διάλογο οι «μέντορες» επεδίωξαν να μεταφέρουν στους ωφελούμενους τις προσωπικές τους εμπειρίες, αναφερόμενοι στις καλές και τις δύσκολες στιγμές που έχουν βιώσει στην πολυετή καριέρα τους, καθώς και οι δύο είναι αυτοδημιούργητοι και ιδιαίτερα επιτυχημένοι στον τομέα απασχόλησής τους.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σκληρή δουλειά που απαιτούν τα δημιουργικά επαγγέλματα, ακόμα κι αν εκ πρώτης φαίνονται λιγότερο απαιτητικά, καθώς επίσης και στην επιτυχία, η οποία - κατά τη γνώμη τους - έγκειται στο να ξεπερνάς κάθε φορά τον εαυτό σου. Οι δύο ομιλητές θέλησαν να μιλήσουν στα παιδιά που συμμετείχαν για τον ευρύτερο χώρο της μόδας και τα διαφορετικά επαγγέλματα που συγκαταλέγονται σε αυτόν, τη σκληρή δουλειά που απαιτούν, αλλά και για τη γενικότερη ανασφάλεια των ελευθερίων επαγγελμάτων.

 

Mentor's Day #5

Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου 2021 επιφύλασσε στους συμμετέχοντες της δράσης την ανταλλαγή όμορφων ιστοριών καθώς και τη διεξαγωγή αληθινών συζητήσεων με έναν ιδιαίτερο και αυτοδημιούργητο καλλιτέχνη, ο οποίος τρέφει μεγάλη αγάπη στα παιδιά. Ο George Gaudy, τραγουδοποιός και μουσικοσυνθέτης της εναλλακτικής folk-rock σκηνής ήταν ο καλεσμένος «μέντορας» στην 5η συνάντηση Mentor's Day.

Ο ίδιος συζήτησε με τους ωφελούμενους για τα τραγούδια του που πλαισίωσαν μουσικά τη γνωστή σειρά «Έτερος Εγώ», τις σπουδές του στο πιάνο και τα «μαθήματα» που παρακολούθησε στην Αγγλία, όπου και κατάλαβε τη σημασία του να συνδυάζει κανείς τις διαφορετικές δεξιότητές του με σκοπό να καταστεί μία ξεχωριστή και μοναδική οντότητα. Η αμεσότητα των λόγων του και η χαλαρή διάθεση του καλλιτέχνη ενέπνευσε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι του απηύθυναν πλήθος ερωτήσεων σχετικά με τη μουσική και το τραγούδι.

 

Mentor's Day #6

Η δράση «Mentor’s Day» ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουνίου με ομιλητή τον Δρ Μελέτη Ρόζη, ειδικευόμενο Ορθοπεδικό στη Γ’ Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου ΚΑΤ. Ο Δρ Ρόζης, με πλούσιο ερευνητικό, κλινικό και εργαστηριακό έργο, μίλησε στους ωφελούμενους για το επάγγελμα και τις σπουδές της ιατρικής, τις απαιτήσεις και την ευθύνη του γιατρού απέναντι στον ασθενή και την κοινωνία. Παράλληλα θέλησε να λύσει τυχόν απορίες, μιλώντας απλά και κατανοητά για τον ιό Covid-19 και την έννοια της πανδημίας. Επεδίωξε να εξηγήσει, να ενημερώσει και να καθησυχάσει τους συμμετέχοντες, απαντώντας σε απορίες τους και δημιουργώντας ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης γύρω από την ιατρική επιστήμη.

 

Το «Mentor’s Day» εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων Επαγγελματικού Προσανατολισμού της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ που προσφέρονται στους εφήβους και τους νέους που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο της αγοράς εργασίας και να προσδιορίσουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτόν με γνώμονα τις επιθυμίες και τις κλίσεις τους. Η δράση θα συνεχίσει τις επιτυχημένες της συναντήσεις, πιθανότατα δια ζώσης, με σημαντικούς προσκεκλημένους τον Σεπτέμβριο του 2021.