Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε και συμμορφούμενη πλήρως με τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, από την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε στην αναστολή των δια ζώσης μαθημάτων και των δια ζώσης δημιουργικών δράσεων που προσφέρουν οι εκπαιδευτικοί μας και το λοιπό προσωπικό στις συνεργαζόμενες δομές κλειστής παιδικής προστασίας.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενοι και πάλι με τις σχετικές οδηγίες που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και έχοντας ενσυναίσθηση της αναγκαιότητας για μείωση των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων μας λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, αποφασίσαμε o χώρος του γραφείου μας να παραμείνει κλειστός για το επόμενο διάστημα, ωστόσο συνεχίζουμε το δημιουργικό έργο μας μένοντας και δουλεύοντας από το σπίτι.

Σε συνεννόηση, λοιπόν, με τις συνεργαζόμενες δομές φιλοξενίας η υλοποίηση των προγραμμάτων μας συνεχίζεται εξ αποστάσεως  - σε όλους τους τομείς υποστήριξης και παρέμβασής μας - κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου προκειμένου τα παιδιά και οι έφηβοι να μην χάσουν την επαφή τους με την μαθησιακή διαδικασία.

Ενδεικτικά:

Στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων η οργάνωση παρέχει προγράμματα τυπικής εκπαίδευσης εν είδει ενισχυτικής διδασκαλίας (ιδιαίτερα μαθήματα). Συγκεκριμένα, προσφέρονται μαθήματα στα παρακάτω γνωστικά αντικείμενα: φιλολογικά, μαθηματικά, βιολογία, φυσική, χημεία, προγράμματα ξένων γλωσσών.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, ανταποκρινόμενη άμεσα στις εξελίξεις, ενεργοποιεί ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, προκειμένου να διατηρηθεί η επαφή των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της:

  • Σύγχρονης (τηλεκπαίδευσης) με απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό́ χρόνο από́ τους συνεργάτες εκπαιδευτικούς μας σε μαθητές/μαθήτριες που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή́, κινητού́ ή tablet, κάνοντας χρήση ψηφιακών εφαρμογών όπως το skype, το zoom κλπ.
  • Ασύγχρονης διδασκαλίας κατά́ την οποία ο μαθητής/η μαθήτρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό́ σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος έχοντας ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς από τον εκπαιδευτικό με στόχο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού ή εφήβου.

Το πρόγραμμα «συμβουλευτικής σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού», το οποίο υλοποιείται με επιστημονική εποπτεία, επίσης, συνεχίζεται μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων.

Ο Τομέας Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης και το προσωπικό που τον στηρίζει, όπως κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις συνεργαζόμενες δομές και είναι δίπλα τους ανά πάσα στιγμή. Με γνώμονα πάντα το καλό και την ευημερία των παιδιών, συνεχίζουμε την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωσή τους μέσω ψηφιακών εφαρμογών.

Στον τομέα της πρόσβασης σε πολιτιστικές δραστηριότητες η δημιουργική διαδικασία συνεχίζεται, επίσης, εξ αποστάσεως. Στη θέση των εικαστικών εργαστηρίων που πραγματοποιούνταν σε δομές φιλοξενίας με φυσική παρουσία, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε πρόγραμμα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Μια σειρά σημαντικών καλλιτεχνικών έργων και καλλιτεχνικών κινημάτων αποστέλλονται στις δομές (pdf έγχρωμων έργων -σε διάσταση Α4- του συγκεκριμένου καλλιτέχνη). Τα έργα αυτά εκτυπώνονται έγχρωμα και δίνονται σε κάθε ένα παιδί, δημιουργώντας έτσι ένα προσωπικό αρχείο εξαίρετων έργων τέχνης. Στη συνέχεια ακολουθεί συζήτηση με τον εικαστικό μέσω skype.

Συγγραφή και έκδοση newsletters (ενημερωτικών δελτίων). Τα newsletters απευθύνονται σε παιδιά και έφηβους που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών από το σπίτι. Στόχο έχουν την παροχή συμβουλών για τη διαχείριση της καθημερινότητας, τις εναλλακτικές μορφές κοινωνικοποίησης, χρήσιμες πληροφορίες για τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές πλατφόρμες περιήγησης σε διάφορα μουσεία από όλο τον κόσμο, παραμύθια, παιχνίδια και πολλά άλλα!

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ στηρίζει περίπου 70 παιδιά και εφήβους προερχόμενους από τις δομές φιλοξενίας. Κατά το πρώτο τετράμηνο υλοποίησης των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων (Οκτώβριος-Ιανουάριος) μέσω των συνεργατών προσέφερε 1.167 ώρες τυπικής εκπαίδευσης, 802 ώρες ειδικής αγωγής, 100 ώρες επαγγελματικού προσανατολισμού, 1.404 ώρες παράλληλης στήριξης. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια με θέμα: «Εκπαίδευση εκπαιδευτικών και εποπτεία για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία σε πληθυσμό με ευαλωτότητες» καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια στο προσωπικό συνεργαζόμενης δομής.

H ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ

Η ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 και απευθύνεται σε ανήλικους και σε ενήλικες της εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας προερχόμενους από ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας. Αποστολή μας είναι η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ να βοηθήσει στην φροντίδα των εφήβων ηλικίας 12-17 καθώς και να παραλάβει τη σκυτάλη της φροντίδας των νέων ηλικίας 18-25 ετών από τα ιδρύματα. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνδυαστικής δράσης, θα είναι οι μεταβάσεις από το ένα ηλικιακό εύρος στο άλλο να γίνονται ομαλώς και παράλληλα να κατορθώσουμε οι νέοι αυτοί λαμβάνοντας φροντίδα, προσλαμβάνουσες και ψυχολογική υποστήριξη να διεκδικήσουν με αισιοδοξία, ισορροπία και γνώση ένα καλύτερο μέλλον.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ

Η  Ίδρυση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ κατέστη δυνατή με την πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το ΙΣΝ, με την ιδρυτική του δωρεά, στηρίζει τα πρώτα βήματα της ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ και, συγκεκριμένα, δράσεις για την εκπαίδευση, αθλητική, καλλιτεχνική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των νέων που διαβιούν στα ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας.