«Ακόμα και αν έχω πολύ διάβασμα τα καταφέρνω γιατί έχω δασκάλους που θα με βοηθήσουν», ήταν η δήλωση μίας εκ των ωφελούμενων όταν τη ρωτήσαμε για την πορεία της στο σχολείο, από τότε που ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ σε συνεργαζόμενη δομή. «Αν δεν ήταν οι δασκάλες δεν θα μπορούσα να προχωρήσω» δήλωσε η 17χρονη ωφελούμενη, με καταγωγή από το Congo, στην οποία παρέχονται μαθήματα τυπικής εκπαίδευσης, καθώς αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες προσαρμογής, κυρίως λόγω της γλώσσας.

Ζητήσαμε από δύο ωφελούμενα παιδιά να μας περιγράψουν πώς βίωσαν την αλλαγή και ποια ήταν η εμπειρία τους από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου δράσης της Οργάνωσης.

«Αν δεν ήταν η Εξέλιξη Ζωής δεν θα παίρναμε το Lower», ήταν η πρώτη κουβέντα που μας είπαν με ενθουσιασμό, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε εξαιρετικά υπερήφανοι και χαρούμενοι, αφού αποτελεί «χειροπιαστό» παράδειγμα επιτυχίας της παρέμβασης μας.

«Η ζωή μου έγινε πιο εύκολη και διασκεδαστική. Κάνω πράγματα που μου αρέσουν όχι πράγματα που δε μου αρέσουν», συνέχισε η μία ωφελούμενη, με την άλλη να συμπληρώνει, «Μπορώ να δείχνω το ταλέντο μου και το που είμαι καλή».

Η Οργάνωση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον Επαγγελματικό προσανατολισμό και τη συμβουλευτική, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που διαβιούν σε Ιδρύματα διακατέχονται από την απουσία οράματος και ελπίδας για το μέλλον. Σημαντικό μέρος της διαδικασίας του επαγγελματικού προσανατολισμού, πέραν της εκτίμησης των ικανοτήτων και της προσωπικότητάς του ωφελούμενου, είναι και η παροχή πληροφόρησης αναφορικά με τη φύση και τις απαιτήσεις συγκεκριμένων σπουδών και επαγγελμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει και η νεαρή ωφελούμενη «Στο τέλος κατάφερα να γνωρίσω τι θέλω να κάνω στο μέλλον και τι θέλω να γίνω».

Ένας ακόμη βασικός πυλώνας των δράσεων μας, είναι ο σχεδιασμός πολιτισμικών προγραμμάτων, μέσω των οποίων ενισχύεται η φαντασία και η δημιουργικότητα των ωφελούμενων. Εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα των παιδιών με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, με την πεποίθηση ότι η πρόσληψη σφαιρικών γνώσεων είναι απαραίτητη για την εξέλιξη των παιδιών. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε η ωφελούμενη, «Αν δεν ήταν η Εξέλιξη Ζωής δεν θα ήξερα ότι όλα αυτά υπάρχουν και έχω κάτι μέσα μου σημαντικό».

Συμπληρωματικά, εξίσου σημαντική είναι και η ανάγκη των παιδιών για διασκέδαση, ψυχαγωγία και πρόσληψη διαφορετικών ερεθισμάτων. Μία από τις δράσεις που σχεδίασε και υλοποίησε η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, ήταν η καλοκαιρινή εκδρομή στην Κορώνη και τις γύρω περιοχές, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου, να γευτούν τοπικά εδέσματα και να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς. Τα κορίτσια μας εκμυστηρεύτηκαν ότι ήταν η πρώτη φορά που πηγαίνουν διακοπές στην Ελλάδα και παρότι αυτές οι 5 ημέρες για κάποιον άλλον μπορεί να είναι λίγες, για τις ίδιες αποτέλεσαν μία ανεπανάληπτη εμπειρία που δεν θα ξεχάσουν ποτέ!

Καθώς όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την αυτονόμηση και ανεξαρτητοποίηση των ωφελούμενων μετά τα 18 έτη, η μεγαλύτερη επιβεβαίωση επιτυχίας συνοψίζεται στις παρακάτω φράσεις των παιδιών, που αφορούν στο μέλλον. Ένα μέλλον που μπορούν να αντικρύσουν πλέον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και ελπίδα. «Περιμένω όταν γίνω 18 να με βοηθήσει η Εξέλιξη Ζωής να βρω δουλειά, να προχωρήσω και να τα καταφέρω», αναφέρει η μία από τις δύο ωφελούμενες, ενώ η άλλη προσθέτει, «Θέλω να προχωρήσω τις σπουδές μου, να φύγω από το ίδρυμα μετά το Λύκειο και θέλω βοήθεια στο να βρω μια στέγη».

Ωφελούμενες ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, 17 ετών.