O Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τη συμβουλευτική και τη στήριξη ενός ατόμου στη διαδικασία των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών του επιλογών, οι οποίες ταιριάζουν στις κλίσεις, στα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά του. Μέσω της διαδικασίας του επαγγελματικού προσανατολισμού το νέο άτομο αποκτά καλύτερη γνώση του εαυτού του, πληροφόρηση σχετικά με τις επαγγελματικές του επιλογές και αναπτύσσει δεξιότητες αυτοδιαχείρισης της σταδιοδρομίας του.

Η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας από την άλλη συμπεριλαμβάνει όλες τις διαστάσεις της συμβουλευτικής διαδικασίας, καθώς και το σύνολο των δραστηριοτήτων και μεθόδων που αποσκοπούν στην παροχή στήριξης και υποβοήθησης των εφήβων και των νέων, με γενικό στόχο την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Επί της ουσίας η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας καθίσταται ένα μέσο για την επίτευξη των στόχων του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

 

Το μοντέλο της ΕΛΠΙΔΑΣ

Ένας από τους καίριους στόχους που έχει θέσει η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ για την πρώτη φάση του προγράμματος της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας είναι η εφαρμογή του Μοντέλου της ΕΛΠΙΔΑΣ (Hope Action Model1) με σκοπό την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ψυχοκοινωνικών δυνάμεων (ελπίδα, αισιοδοξία, ενεργός προσανατολισμός μέλλοντος, θάρρος, σοφία, πνευματικότητα, νόημα ζωής) στους ωφελούμενους.

Το ζήτημα που απασχολεί, κυρίως, εφήβους και νέους είναι «τι κάνω μετά;». Αυτό που τους περιμένει είναι ο σχετικά άγνωστός κόσμος της εργασίας και οι περαιτέρω σπουδές. Έτσι, αναγκάζονται να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχεδιασμού ζωής που αναδεικνύουν ηθικά ζητήματα και επιλογές και προσδιορίζουν αυτό που κάνει μια ζωή πραγματικά αξιόλογη. Για τον λόγο αυτό, χρειάζονται γνώση και καθοδήγηση προκειμένου να διαμορφώσουν το νόημα της ζωής τους και να δομήσουν την ταυτότητά τους.

 

Στόχος του Προγράμματος της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας

Η ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη του ατόμου, προϋποθέτει ότι δεν απομονώνεται ούτε ενισχύεται καμία όψη της προσωπικότητας ξεχωριστά, αλλά αποπειράται μία συνεξέταση όλων των χαρακτηριστικών του ατόμου, χωρίς να παραγνωρίζεται ο ρόλος του περιβάλλοντος στο οποίο η προσωπικότητά του έχει αναπτυχθεί. Η συμβουλευτική διαδικασία επικεντρώνεται στο «μοίρασμα των εμπειριών», στην καλλιέργεια ενός «υγιούς» διαλόγου και στην ενεργητική συνεργασία, με σκοπό να καταστεί το ίδιο το άτομο ο «διευθύνων σύμβουλος» του εαυτού του.

Το πρόγραμμα της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας επικεντρώνεται στην επαγγελματική διερεύνηση και το εύρος των επαγγελματικών ενδιαφερόντων, μέσω της έγκυρης πληροφόρησης και της επαγγελματικής αφύπνισης. Παράλληλα, εστιάζει στο σχεδιασμό του μέλλοντος, την ανάπτυξη ψυχολογικής ευεξίας και τη διαχείριση της λήψης επαγγελματικών αποφάσεων, με στόχο να εξασφαλίσει στον ωφελούμενο πληθυσμό τις δεξιότητες εκείνες που θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί προσωπικά, ως μέλος της αγοράς εργασίας και ως μέλος της ευρύτερης κοινωνίας.