Οι άνθρωποι της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ μοιράζονται όλοι ένα κοινό όραμα. Μια κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες για ομαλή εξέλιξη στη ζωή όλων των παιδιών χωρίς αδικία. Η επιστημονική ομάδα επικοινωνεί, σχεδιάζει, υλοποιεί και αξιολογεί τα προγράμματα, καθιστώντας αδιαμφισβήτητη τη συνδρομή της στην επίτευξη του οράματος. Το εξειδικευμένο προσωπικό απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και κοινωνικούς λειτουργούς. Όλοι εργάζονται καθημερινά, με σκοπό να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εφόδια και οι απαραίτητες προσλαμβάνουσες, που θα διαμορφώσουν και θα καθορίσουν την πορεία των ωφελούμενων παιδιών, εφήβων και νέων ενηλίκων που διαβιούν στις συνεργαζόμενες Δομές Κλειστής Παιδικής Προστασίας.

Οι άνθρωποι της Οργάνωσης αποτελούν φορέα εμπειριών, αλληλεπιδράσεων και ανατροφοδότησης πληροφοριών προς επεξεργασία, οι οποίες αξιοποιούνται προς όφελος του ωφελούμενου πληθυσμού. Οι ιδιαίτερες συνθήκες των τελευταίων μηνών έχουν θέσει νέες βάσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια, ευελιξία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τους επιστημονικούς μας συνεργάτες να περιγράψουν τα καθημερινά τους βιώματα και τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ κλήθηκαν να αναφερθούν και στη σχέση που έχουν αναπτύξει με τους ωφελούμενους και την εμπειρία της συνεργασίας τους με την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ.

«Συνεργαζόμενος με την «Εξέλιξη Ζωής» αισθάνομαι υπερηφάνεια και συγκίνηση καθώς συμμετέχω στην επίτευξη των υψηλών της στόχων και στην καλλιέργεια του οράματός της για την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και στην ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων σε ανάγκη.

Από την πλευρά του Επαγγελματικού Προσανατολισμού, χαίρομαι που μου δίνεται η δυνατότητα να προσπαθώ να εμφυσήσω στους ωφελούμενους ελπίδα. Ελπίδα ότι ανοίγονται μπροστά τους πολλοί επαγγελματικοί δρόμοι που μπορούν να επιλέξουν να διαβούν με πολύτιμο συνοδοιπόρο τους και ακούραστο συμπαραστάτη τους την «Εξέλιξη Ζωής».

Οι όποιες προκλήσεις υπάρχουν λόγω της εξ αποστάσεως υλοποίησης των Προγραμμάτων, ξεπερνιούνται χάρις το υψηλό κίνητρο τόσο των επαγγελματιών όσο και των ωφελουμένων να διατηρούμε τη ζεστή σχέση που έχουμε όλοι μας δημιουργήσει μεταξύ μας. Άλλωστε, όπως δηλώνει ο γνωστός φιλόσοφος και πολιτικός Machiavelli: «Όταν η θέληση είναι μεγάλη, οι δυσκολίες δεν μπορεί να είναι μεγάλες».»

Αριστείδης Λορέντζος - Ψυχολόγος - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (M.Sc.) & Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης

 

«H Εξέλιξη Ζωής εκτός από την οικογένεια που επιδιώκει να είναι για τα παιδιά των δομών είναι μία οικογένεια και για όλους εμάς που εντασσόμαστε στην ομάδα της. Στην καθημερινή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη κυριαρχεί η καλή επικοινωνία, η ανθρώπινη επαφή και η συλλογικότητα. Κίνητρο όλων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξέλιξη και ανάπτυξη των ωφελούμενων σε όλα τα επίπεδα, και η προσφορά μιας όσο το δυνατόν πιο ανοιχτής προοπτικής. Είναι ένα περιβάλλον όπου υπάρχει πολύς κοινός χώρος και συντονισμός, αλλά παράλληλα ανοιχτό στη δημιουργικότητα και το προσωπικό στίγμα του καθενός μας.

Για τον πληθυσμό αυτό οι εκπαιδευτικές δράσεις αλλά και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη φαίνεται να λειτουργεί σαν ένα παράθυρο προς τα έξω. Σαν ένας μεταβατικός χώρος μεταξύ της δομής φιλοξενίας τους και της αυτονομίας.
Σε υπηρεσίες των οποίων το επίκεντρο και ο πιο βασικός άξονας είναι η επικοινωνία και η σχέση, είναι αναπόφευκτο να αντιμετωπίζουμε μια έλλειψη κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως λειτουργίας καθώς κανένα μέσο δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσει τελείως τη δια ζώσης διαπροσωπική επαφή. Παρόλα αυτά, όπου υπάρχει προηγούμενη συνεργασία και μια εδραιωμένη σχέση φαίνεται να υπάρχουν πολύ λίγες δυσκολίες. Μάλιστα είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει η αίσθηση της συνέχειας των παρεμβάσεων, ακόμα και με άλλα μέσα και τρόπους, μέσα στη ρευστή κατάσταση την οποία όλοι βιώνουμε.»

Σοφία Παπαθεοδώρου- Ψυχολόγος - Συντονίστρια Ψυχοκοινωνικού Τομέα

 

«Σε κάθε συνεδρία που πραγματοποιώ με ωφελούμενους της Εξέλιξης Ζωής κατανοώ όλο και περισσότερο τη σπουδαιότητα αυτού του ομαδικού και πολυδιάστατου έργου. Για εμένα πίσω από κάθε νέα γνώση βρίσκεται η σημασία της σύνδεσης και της σύναψης υγιών σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εφήβους. Η σχέση που γεννάται και χτίζεται αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο της μαθησιακής διαδικασίας, αλλά και όλης της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους.

Κάθε έφηβος είναι μοναδικός και μόλις συνδεθούμε και εμπιστευτούμε τη μοναδικότητά του θα μπορέσουμε να συν-δημιουργήσουμε ένα μέλλον καλύτερο από το παρελθόν.»

Ελπίδα Μαρίνου - Ειδική Παιδαγωγός - Εκπ. Δραματοθεραπεύτρια

 

«Η συνεργασία μου με την Εξέλιξη Ζωής ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, γεγονός το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς το έργο που προσφέρει η Οργάνωση στις συνεργαζόμενες δομές είναι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό. Η προσέγγιση των ωφελούμενων παιδιών ως προς το εκπαιδευτικό και ψυχοκοινωνικό κομμάτι δεν είναι πάντοτε εύκολη και απαιτεί χρόνο και υπομονή. Όμως οι ωφελούμενοι δείχνουν όλο και περισσότερο πως επιθυμούν την παρουσία μας και την βοήθεια που τους παρέχεται.

Μεγάλη πρόκληση για εμάς τους εκπαιδευτικούς αποτελεί το γεγονός ότι εξαιτίας της πανδημίας τα μαθήματα υλοποιούνται εξ αποστάσεως και πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, υπάρχουν και οι δυσκολίες που σχετίζονται με την ψυχολογία και την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των ωφελούμενων. Εκεί λοιπόν έρχεται η πρόκληση να καταφέρουμε ως εκπαιδευτικοί να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον του παιδιού ώστε να επιτευχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία ομαλά. Σε αντίθεση όμως με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι ωφελούμενοι των δομών εκφράζουν συνεχώς την χαρά τους που ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες η Εξέλιξη Ζωής και όλοι οι συνεργάτες της παραμένουμε δίπλα τους, συνοδοιπόροι και βοηθοί στην καθημερινή τους προσπάθεια.»

Ντιλένα Μπλάνα – Φιλόλογος