Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ συνεργάζεται με την ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Euroleague ONE TEAM για την πρόσβαση των ωφελούμενων παιδιών στις αθλητικές δραστηριότητες. Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ συμμετείχε για πρώτη φορά σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προετοιμασίας εφήβων που διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας με κύριο στόχο τη σωματική και ψυχική ενδυνάμωσή τους καθώς και την ψυχαγωγία τους.

 

Το ONE TEAM είναι το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της Euroleague, το οποίο ξεκίνησε το 2012 με τη συμμετοχή 8 ομάδων (Ολυμπιακός, Ρεαλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχα, Αρμάνι Μιλάνο, Ουνικάχα Μάλαγα, Αναντολού Εφές, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Άλμπα Βερολίνου). Στόχος του προγράμματος είναι η κάθε ομάδα να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες με σκοπό την κοινωνική ένταξή τους.

Μέσα από το πρόγραμμα ONE TEAM, η ΚΑΕ Ολυμπιακός βοηθάει μέσω του αθλητισμού και κυρίως του μπάσκετ στην κοινωνικοποίηση όλων των συνεργαζόμενων ομάδων δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, να αισθανθούν μέλη μιας ομάδας αλλά και να συναναστραφούν με άλλους συνομηλίκους τους.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε, σε συνεργασία με την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, την υλοποίησή του στο ΣΕΦ, ενώ πλέον με την χρήση ψηφιακών εργαλείων πραγματοποιείται διαδικτυακά κάθε Δευτέρα. Η προπονήτρια προετοιμάζει κάποιες ασκήσεις-παιχνίδια σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος ONE TEMA. Στο τέλος κάθε συνάντησης συζητούν με τις έφηβες που μετέχουν στο πρόγραμμα τα κίνητρα και τους στόχους που είχαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν .

Η θεματολογία και αφορά: την Προσωπική ευθύνη (Personal responsibility), τις Φιλοδοξίες (Ambitions), την Αίσθηση της κοινότητας (Sense of community), την Προσπάθεια (Effort), το Κίνητρο (Motivation), την Κατανόηση της διαφορετικότητας (Understanding diversity), την Ενσυναίσθηση (Empathy), τον Σεβασμό (Respect), την Αυτοπεποίθηση (Confidence), τη Διαχείριση χρόνου (Time management), την Αυτοεκτίμηση (Self esteem), την Δημιουργία ομάδας (Team building) και άλλα.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων η προπονήτρια δείχνει ασκήσεις γυμναστικής και χορού στις  έφηβες συνδυάζοντας τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία!

Ωφελούμενοι του προγράμματος της ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ είναι 11 κορίτσια από την Στέγη Θηλέων «Ο Άγιος Αλέξανδρος».

 

H ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ

Η ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 και απευθύνεται σε άτομα εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας προερχόμενα από ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας. Αποστολή μας είναι η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ να βοηθήσει στην φροντίδα των εφήβων ηλικίας 12-17 καθώς και να παραλάβει τη σκυτάλη της φροντίδας των νέων ηλικίας 18-25 ετών από τα ιδρύματα. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνδυαστικής δράσης, θα είναι οι μεταβάσεις από το ένα ηλικιακό εύρος στο άλλο να γίνονται ομαλώς και παράλληλα να κατορθώσουμε οι νέοι αυτοί λαμβάνοντας φροντίδα, προσλαμβάνουσες και ψυχολογική υποστήριξη να διεκδικήσουν με αισιοδοξία, ισορροπία και γνώση ένα καλύτερο μέλλον.

 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ

Η  Ίδρυση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ κατέστη δυνατή με την πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το ΙΣΝ, με την ιδρυτική του δωρεά, στηρίζει τα πρώτα βήματα της ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ και συγκεκριμένα δράσεις για την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τη καλλιτεχνική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των νέων που διαβιούν στα ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας.

 

Το πρόγραμμα ONETEAM

 

H One Team που ανήκει στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της Ευρωλίγκα έχοντας την στήριξη των Τουρκικών Αερογραμμών που είναι ο προστάτης του προγράμματος με τη συνεργασία των Special Olympics που είναι ο ‘‘Περήφανος Συνεργάτης’’ χρησιμοποιεί τη καλαθοσφαίριση προκαλώντας θετικό αντίκτυπο και αλλαγή στη κοινωνία. Έχοντας ένα  καινοτόμο μοντέλο σύνδεσης που απλώνεται σε μια ολόκληρη ήπειρο, η Ευρωλίγκα (ομάδα καλαθοσφαίρισης) και οι επιμέρους σύλλογοι δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εταιρικής ευθύνης που συνδυάζει δραστηριότητες με ένα αποτελεσματικό τρόπο δουλεύοντας ώστε να επιτευχθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης (CSR) που συνενώνει δραστηριότητες από κάθε ομάδα ομαδοποιώντας τες σε μια δράση υπό τον τίτλο «κοινωνική ενσωμάτωση». Κάθε σύλλογος που συμμετέχει στο πρόγραμμα δημιουργεί τo δικό του έργο σχεδιασμένο σύμφωνα με τις ανάγκες της δικής του κοινότητας ώστε να ωφεληθούν κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν περιθωριοποίηση λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με χρήση ουσιών, διαφοροποίηση λόγω φύλου ,νοητικών ή σωματικών αναπηριών. Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα το πρόγραμμα ‘ONE TEAM έχει ωφελήσει έμμεσα ή έμμεσα 19.000 συμμετέχοντες του προγράμματος μέσα από την πληθώρα δράσεων του.