Περισσότερα από 90 παιδιά και έφηβοι, καθώς και προσωπικό των δομών κλειστής παιδικής προστασίας έχουν ωφεληθεί στον ένα χρόνο δράσης μας. 

Πώς βιώνουν την εφηβεία τα παιδιά που μένουν σε ίδρυμα; Μπορούν να κάνουν όνειρα για το μέλλον και τι επιλογές τους ανοίγονται στο δρόμο της αναζήτησης μιας θέσης στην αγορά εργασίας; Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα, τα οποία πραγματεύεται καθημερινά η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, μέσα από την πολυδιάστατη δράση της.

Στόχος της είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου οι ζωές όλων των παιδιών, να εξελίσσονται ομαλά, χωρίς αδικία – με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Αποστολή της είναι να προσφέρει μια μεγάλη, δυνατή αγκαλιά σε εφήβους 12-17 ετών και νεαρούς ενήλικες 18-25 ετών, που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας και να συμβάλει, στην υγιή ανάπτυξή τους, ώστε να καταστούν αυτοδύναμα, αυτάρκη και ενεργά µέλη της κοινωνίας.

Αρωγός στα πρώτα βήματα της ΑΜΚΕ ήταν από την πρώτη στιγμή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Χάρη στην ιδρυτική δωρεά του ΙΣΝ και το ευρύ δίκτυο συνεργατών της, η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ οργανώνει και συντονίζει δράσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την αθλητική, καλλιτεχνική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και την ψυχολογική υποστήριξη των νέων.

Συγκεκριμένα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 236 Συνεδρίες Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού
  • 14.000 ώρες Τυπικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής & Παράλληλης Στήριξης
  • 595 Συνεδρίες Ψυχολογικής Υποστήριξης & Ενδυνάμωσης
  • 70 Εικαστικά Εργαστήρια & 9 Πολιτιστικές & Ψυχαγωγικές Δράσεις εκτός Δομών
  • 35 Αθλητικές Δράσεις εντός & εκτός Δομών

Παράλληλα:

  • Έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για περίπου 50 επαγγελματίες, επιστημονικό προσωπικό και εξωτερικούς συνεργάτες.
  • Παρέχει στήριξη στο προσωπικό των ιδρυμάτων μέσω ειδικών προγραμμάτων.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, εντάσσονται:

τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης,

η Στέγη Νέων Παλαιού Φαλήρου,

η Στέγη Θηλέων «ο Άγιος Αλέξανδρος»,

το Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο Θηλέων.

 

Η ομάδα της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ έχει ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση και καταγραφή αναγκών αντιπροσωπευτικού δείγματος δομών κλειστής παιδικής προστασίας στην Ελλάδα. Μέσα από την καταγραφή προέκυψε ότι όλες οι δομές είχαν ανάγκη για στήριξη του εκπαιδευτικού τομέα με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, του ψυχοκοινωνικού τομέα με εξατομικευμένες ψυχοθεραπείες των ωφελούμενων αλλά και ομάδες διαλόγου με τους φροντιστές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, προκειμένου να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα των παιδιών και να λάβει μία ολιστική προσέγγιση. Αυτό που με βεβαιότητα κρίθηκε αναγκαίο είναι η υποστήριξη της αυτονόμησης των ωφελούμενων μετά τα 18 έτη, αφού πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την υποστήριξη της στέγασής τους, της σύνδεσής τους με την αγορά εργασίας αλλά και της ψυχοκοινωνικής τους ενδυνάμωσης. Ως εκ τούτου, η επιστημονική ομάδα της ΕΖ έχει προχωρήσει στη δημιουργία best practices, τα οποία αφορούν στο Πλάνο Αυτονόμησης των νέων από 18-25 ετών, που διαβιούν στις δομές, με απώτερο σκοπό την ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία και την εύρεση μόνιμης εργασίας.

Ωφελούμενοι της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ εκφράζουν το θετικό αποτύπωμα που έχει προσφέρει η δράση της στη ζωή τους:

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ με βοήθησε να πάω ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Κατάφερα να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, που ήταν κάτι που ήθελα και αγαπάω, και πλέον είμαι ενεργό μέλος της ομάδας, αφού φωτογραφίζω τις δράσεις της!» Σ., 18 ετών

«Αν δεν ήταν η Εξέλιξη Ζωής δεν θα παίρναμε το Lower.» J. & E., 17 ετών

«Περιμένω όταν γίνω 18 να με βοηθήσει η Εξέλιξη Ζωής να βρω δουλειά, να προχωρήσω και να τα καταφέρω» E., 17 ετών

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, Δήμητρα Καλαντώνη αναφέρει σχετικά:

«Όραμα μας στην ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ είναι, μέσα από τη δράση μας, να συνεισφέρουμε για μια κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες για ομαλή εξέλιξη στη ζωή όλων των παιδιών χωρίς αδικία, όπου, θα απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και θα λειτουργούν αύριο ως ενεργοί αυτοδύναμοι πολίτες. Άλλωστε, το μέλλον είναι τα παιδιά μας! Θέλω να ευχαριστήσω από καρδίας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς η ίδρυση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ κατέστη δυνατή χάρη στην πολύτιμη συνδρομή του.»

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ με τη δράση και την προσφορά της αποδεικνύει ότι μέσα σε ένα χρόνο μπορούν να γίνουν πολλά, ώστε όλα τα παιδιά να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον.

 

Λίγα λόγια για την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 και απευθύνεται σε ενήλικους και ανήλικους της εφηβικής ή μετεφηβικής ηλικίας, προερχόμενων από οποιαδήποτε Δομή Κλειστής Παιδικής Προστασίας. Αρωγός στη δράση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ήταν από την πρώτη στιγμή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την ιδρυτική δωρεά του. Μέσα από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και την επαφή των παιδιών με αθλητικές, πολιτιστικές και εικαστικές δράσεις, επιδιώκει να διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση να προχωρήσουν δυναμικά στην ζωή, αφήνοντας τυχόν δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν. Όραμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης είναι να δημιουργήσει μία γέφυρα, που θα ευνοήσει την ομαλή μετάβαση των ωφελούμενων της, από το ένα ηλικιακό εύρος στο άλλο, με απώτερο σκοπό την ανεξάρτητη- αυτόνομη διαβίωσή τους.