Το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έλαβε χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, αποτέλεσε την ιδανική αφετηρία για τα Εικαστικά Προγράμματα της νέας εκπαιδευτικής περιόδου. Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, ο εικαστικός μας συνεργάτης κος Βαγγέλης Παππάς, πραγματοποίησε ξενάγηση για τους ωφελούμενους, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδος.

Η επίσκεψη στο Μουσείο είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού θα χρησιμοποιηθεί ως υλικό για τα μαθήματά που θα ακολουθήσουν και θα λειτουργήσει ως βάση για τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς των ωφελούμενων μας. Οι συμμετέχοντες «ταξίδεψαν», μέσα από τις απλές αφηγήσεις του ξεναγού, στον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού, από την Μινωική και Μυκηναϊκή εποχή μέχρι την αρχαϊκή και κλασική τέχνη, αλλά και την ρωμαϊκή περίοδο. Ο μοναδικός, περιγραφικός του τρόπος συνετέλεσε στο να κατανοήσουμε τα υπέροχα έργα τέχνης που αντικρίσαμε.

Το πλαίσιο των μαθημάτων που θα πραγματοποιηθούν αποτελείται από δύο σχεδόν παράλληλες δράσεις. Η πρώτη δράση αφορά σε έναν εικαστικό διάλογο με αγαπημένα έργα τέχνης από διάφορα κινήματα της παγκόσμιας έκφρασης. Σκοπός του κύκλου αυτού είναι οι ωφελούμενοι να έρθουν συνειδητά σε επαφή με ρεύματα και καλλιτέχνες που πραγματικά τους αρέσουν, και να επιλέξουν ένα έργο της αρεσκείας τους, σχολιάζοντάς το (μέσω ενός δικού τους έργου) στα μέτρα της εποχής τους.

Η δεύτερη δράση που θα πραγματοποιηθεί, ονομάζεται «Ο αποσυμβολισμός της Οδύσσειας». Η Οδύσσεια θα διδάξει στους ωφελούμενους πως η ζωή έχει μεν προβλήματα, τα οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμα. Θα τους διδάξει αρχές, όπως η ταπεινότητα, η ευστροφία, η αποφασιστικότητα, το θάρρος, η ελπίδα και η επιμονή στον αγώνα. Μέσα από την παραβολή του μύθου θα συναντήσουν, με τρόπο εκπληκτικό, το ταξίδι του ανθρώπου προς την τελείωσή του. Όλα τα παραπάνω, θα εξηγηθούν με τέτοιο τρόπο από τον κύριο Παππά, ώστε οι ωφελούμενοι να τα κατανοήσουν και να τα μετουσιώσουν εικαστικά, μέσα από τα δικά τους μάτια, δημιουργώντας τα δικά τους έργα.

Τα εικαστικά εργαστήρια της Οργάνωσης, αποσκοπούν στην προώθηση της δημιουργικής και καλλιτεχνικής ανάπτυξης, αλλά και στην προσωπική εξέλιξη της έκφρασης και της κριτικής σκέψης των συμμετεχόντων.

Όλες οι δράσεις και τα προγράμματα πραγματοποιούνται φέτος με αυστηρή τήρηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας, σύμφωνων με την πανδημία. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ μερίμνησε, πάντοτε με την πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (εκπαιδευτικοί, σύμβουλοι και λοιποί συνεργάτες), να υποβληθούν σε μοριακά τεστ για τον COVID-19, προτού έρθουν σε επαφή με τους ωφελούμενους. Επιπρόσθετα, οι επισκέψεις γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή και με χρήση των απαραίτητων ειδών προσωπικής ανάγκης (μάσκες, γάντια κλπ.) και φυσικά τηρώντας τις αποστάσεις!