Τη Δευτέρα στις 31 Ιανουαρίου 2022 το αγαπημένο μουσικό συγκρότημα των ONIRAMA με συμπαραστάτες καταξιωμένους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου παρουσίασαν στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ) τον επετειακό τους δίσκο, με τίτλο «Ανθολόγιο για μικρούς και μεγάλους», μαγεύοντας ένα ετερόκλητο κοινό, το οποίο επί τρεις ώρες συμμετείχε ενθουσιασμένο σε ένα μουσικό ταξίδι ποικιλόμορφων ηχοχρωμάτων.

Στην ιδιαίτερη αυτή μουσική εκδήλωση επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν και οι ωφελούμενοι της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να διασκεδάσουν με την ψυχή τους βιώνοντας μια πανδαισία συναισθημάτων, χαράς, γέλιου, ενθουσιασμού, μουσικής έκφρασης, συγκίνησης και αναπόλησης.

Η συμμετοχή των ωφελούμενων σε πολιτιστικές δράσεις αποτελεί βασικό μέρος των πολύπλευρων προγραμμάτων της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, καθώς μέσω της επαφής με τον πολιτισμό επιδιώκεται η ενίσχυση της ενσυναίσθησής τους αναφορικά με την αξία των πολιτιστικών αγαθών στην καθημερινότητά τους προάγοντας παράλληλα την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.

Μέσα από τη μουσική εκδήλωση των ONIRAMA οι παραπάνω στόχοι υπηρετήθηκαν και με το παραπάνω αποδεικνύοντας ότι η δημιουργική εμπλοκή σε πολιτιστικές δραστηριότητες αποτελεί όχι μόνο μέσο έκφρασης συναισθημάτων και δημιουργικότητας αλλά και πολύτιμο «εργαλείο» κοινωνικοποίησης.

Ανθολόγιο φωτός ο επετειακός δίσκος των ONIRAMA

Ένα πραγματικό Ανθολόγιο πολιτιστικού φωτός θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τον τελευταίο δίσκο των ONIRAMA, ο οποίος αντικατοπτρίζει την πολύπλευρη μουσική εμπειρία τους. «Ένας κύκλος κλείνει και ένας άλλος ανοίγει» ήταν τα πρώτα λόγια του Θοδωρή Μαραντίνη όταν ανέβηκε στη σκηνή, ο οποίος χαρακτήρισε την παράσταση «ένα μικρό θαύμα» λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που είχαν προηγηθεί δυσχεραίνοντας την προετοιμασία της.

Από τους πρώτους καλλιτέχνες που απόλαυσαν στη σκηνή οι ωφελούμενοι της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ καθώς και το σύνολο του κοινού ήταν ο Solmeister ο οποίος, μαζί με τον Θοδωρή Μαραντίνη, χάρισε ένα δυναμικό ξεκίνημα στο ιδιαίτερο αυτό μουσικό αφιέρωμα. Από εκείνο το σημείο και μετά τα έμπειρα χέρια των ONIRAMA οδήγησαν τους θεατές σε μουσικά μονοπάτια που απογείωσαν τη διάθεσή τους. Από τις σημαντικές παρουσίες της βραδιάς ήταν η Μιρέλα Πάχου, η οποία κάνοντας μια μοναδική χορευτική είσοδο στη σκηνή τραγούδησε το ομώνυμο τραγούδι «Μιρέλα», δίνοντας μια άλλη διάσταση στη διαμόρφωση της μουσικής διάθεσης του κοινού.

Η μετάβαση στις κρητικές μελωδίες, αν και κάπως ξαφνική, ήταν αυτή που γοήτευσε ακόμα περισσότερο το ήδη ενθουσιώδες κοινό. Με τη φράση «η αγάπη είναι Κρήτη» (αντί για φωτιά) ολοκληρώθηκε το άσμα των Κρητικών μουσικών, οι οποίοι συνέδεσαν το «Ανθολόγιο για μικρούς και μεγάλους» με τα ηχοχρώματα και τις μελωδίες της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Μια ξεχωριστή στιγμή της μουσικής βραδιάς ήταν όταν οι ωφελούμενοι της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ φώτισαν με φακούς και κινητά τηλέφωνα τον ευρύτερο χώρο της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συμμετέχοντας δυναμικά, μαζί με τους υπόλοιπους θεατές, στους ιδιαίτερους μουσικούς ρυθμούς που είχαν κατακλύσει την αίθουσα σε μια συμβολική κίνηση που έδινε την εντύπωση ότι επιθυμία όλων είναι η εξάλειψη της ζοφερότητας των καιρών.

Συκγινητική, επίσης, στιγμή ήταν η αναφορά του Θοδωρή Μαραντίνη στον αείμνηστο Χρήστο Κυριαζή υπό τους ήχους του τραγουδιού «Απαγορευμένοι Έρωτες». Ωστόσο, την πιο ευχάριστη έκπληξη της μουσικής εκδήλωσης επιφύλαξε η Νάντια Κοντογεώργη με το αγαπημένο σε όλους τραγούδι «Τόσα Καλοκαίρια». Η διάχυτη θεατρικότητά της γέμισε τη σκηνή με το γνωστό άσμα να ολοκληρώνεται με ένα ζεστό φιλί από τον Θοδωρή Μαραντίνη.

Εξαιρετικό ενθουσιασμό στο κοινό προκάλεσε και η εμφάνιση της Ελεονώρας Ζουγανέλη η οποία, μαζί με τους Onirama, τίμησε τον αείμνηστο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Στη συνέχεια ο Κώστας Μακεδόνας ταξίδεψε το κοινό στη Θεσσαλονίκη με ένα νέο, υπέροχο τραγούδι που φιλοξενείται στο μουσικό θησαυρό του Ανθολογίου. «Έπαθα Αγάπη» ερμήνευσε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Πάνος Μουζουράκης για τον οποίο  το κοινό εξέφρασε απλόχερα τα ιδιαίτερα συναισθήματά του. Συγκινητική υπήρξε και η παρουσία στη σκηνή της αγαπημένης ερμηνεύτριας Νατάσσας Μποφίλιου, η οποία με τις εξαιρετικές ερμηνείες της μάγεψε το κοινό και ιδιαίτερα τους ωφελούμενους της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ με τους οποίους έχει ήδη αποκτήσει μια σχέση αμοιβαίας αγάπης, καθώς έχει στηρίξει έμπρακτα στο παρελθόν το έργο του φορέα.

Τη μουσική σκυτάλη πήραν και άλλοι καλλιτέχνες, όπως η Παυλίνα Βουλγαράκη, η Σαλίνα Γαβαλά, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Παναγιώτης Μάργαρης, η Πέννυ Μπαλτατζή, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Δανάη Πολίτη, ο Γιώργος & ο Νίκος Στρατάκης, οι οποίοι με το αστείρευτο ταλέντο τους έδωσαν το δικό τους ηχόχρωμα στην επετειακή μουσική εκδήλωση, αποδεικνύοντας ότι όταν ο καλλιτεχνικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του τα μουσικά «θαύματα» γίνονται πραγματικότητα.

Μέρος των εσόδων της επετειακής αυτής μουσικής εκδήλωσης διατέθηκαν για την ενίσχυση του έργου της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια με την πολύπλευρη δράση της υποστηρίζει ολιστικά εφήβους και νεαρούς ενήλικες που προέρχονται από δομές κλειστής παιδικής προστασίας.

Η ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ υποστηρίζεται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).