Η εφηβεία είναι μία περίοδος κατά την οποία συμβαίνουν αρκετές αλλαγές στο σώμα και στον ψυχισμό. Κατά την περίοδο αυτή είναι πολύ σημαντικό το άτομο να αποκτήσει μία αρμονική σχέση με το σώμα και την εμφάνισή του εν γένει.

Ενδέχεται λοιπόν ο έφηβος να ακολουθήσει μία εξαντλητική δίαιτα με στόχο τη γρήγορη απώλεια κιλών.

Συνήθεις τύποι διατροφικών διαταραχών είναι η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία.

Η ψυχογενής ανορεξία αφορά σε έναν ασυνήθιστο φόβο του ατόμου ότι θα παχύνει με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται. Πιο συγκεκριμένα, μειώνει δραστικά την πρόσληψη τροφής, οδηγείται σε μεγάλη απώλεια βάρους, ενώ, συχνά, ξεκινά αυστηρά και εξαντλητικά προγράμματα άσκησης.

Η ψυχογενής βουλιμία αφορά σε μία, μη ελεγχόμενη, καταναγκαστική και ταχεία κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής την οποία συχνά το άτομο δεν ελέγχει. Η συμπεριφορά αυτή, συχνά, συνοδεύεται με έντονη άσκηση, για να αποφευχθεί η πρόσληψη βάρους.

Κατά την εφηβεία μία διατροφική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του μεταβολισμού και της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, μείωση της αύξησης του ύψους, διακοπή της περιόδου (στις έφηβες), προβλήματα στο σκελετό (οστεοπόρωση, κατάγματα) και κακή λειτουργία οργάνων του σώματος όπως της καρδιάς και του συκωτιού.

Στην περίπτωση της ψυχογενούς ανορεξίας, ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που μπορεί να επιδρούν στην εμφάνιση των διατροφικών διαταραχών είναι η αντίδραση ως προς τις απαιτήσεις της ανεξαρτησίας -στοιχείο που αρχίζει να αναδύεται στην εφηβεία- και η κοινωνική έμφαση που δίνεται στο λεπτό σώμα και στην άσκηση, ενώ στην περίπτωση της ψυχογενούς βουλιμίας, είναι συνήθως συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Είναι σημαντικό το άτομο να αναγνωρίσει το πρόβλημα ώστε να αναζητήσει τη συμβολή των ειδικών.

Οι διατροφικές διαταραχές αντιμετωπίζονται με το να «δουλέψει»  το άτομο με τον εαυτό του έχοντας ως θεραπευτικό πλαίσιο μία διεπιστημονική ομάδα (παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, παιδοψυχολόγο, οικογενειακό σύμβουλο, κ.α.) ώστε να λάβει την κατάλληλη στήριξη.

Άλλωστε, όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτραπούν μη αναστρέψιμες συνέπειες και να τεθούν οι βάσεις για ένα υγιές παρόν και μέλλον!

Πηγές:

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/diatrofikes-diataraches-pies-ine-i-pio-sichnes/39396/

Sadock, B. J. & Sadock, A. A. (2007). Εγχειρίδιο Κλινικής Ψυχιατρικής. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας