Η υπογραφή του νέου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Παιδικών Χωριών SOS και της ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, αποτελεί την επισφράγιση μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανώσεων στη βάση της αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει και παράλληλα προδιαγράφει την ουσιαστική συνέχιση ενός κοινού οράματος για την ολιστική φροντίδα παιδιών-ανηλίκων της εφηβικής ηλικίας (12-18 ετών) καθώς και νέων ενηλίκων (18-25 ετών), που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ, που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018, έχει ως αποστολή την καθολική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και νέων που διαβιούν σε Δομές Κλειστής Παιδικής Προστασίας, με στόχο να συμβάλει στην υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους ώστε να καταστούν αυτοδύναμα, αυτάρκη και ενεργά µέλη της κοινωνίας.

Το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας έχει στόχο την εφαρμογή ενός ανανεωμένου πλαισίου υπηρεσιών αναφορικά με τους ποικίλους τομείς παρέμβασης και υποστήριξης της ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ προς τα παιδιά και τους νέους των Παιδικών Χωριών SOS αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, «καλών πρακτικών», ιδεών και γνώσεων μεταξύ των δύο Οργανώσεων.

Με γνώμονα την εμπειρία του πρώτου έτους συνεργασίας και μετά από εμπεριστατωμένη χαρτογράφηση των αναγκών των Παιδικών Χωριών SOS, το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει πολλαπλές υποστηρικτικές υπηρεσίες και δράσεις που σχεδιάστηκαν από κοινού και εστιάζουν στους τομείς της εκπαίδευσης (ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης), της ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, του επαγγελματικού προσανατολισμού, της περίθαλψης, της δημιουργικής επαφής με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, της επαγγελματικής αποκατάστασης, της παροχής στέγης σε ωφελούμενους ενήλικες που βρίσκονται στο στάδιο της ημι-αυτονόμησης και δεν έχουν εγκαταλείψει το πλαίσιο φροντίδας που τους παρέχεται. Οι προσφερόμενες από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ υπηρεσίες βασίζονται στην ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η φροντίδα και υποστήριξη των παιδιών και νέων που μεγαλώνουν στα Παιδικά Χωριά SOS πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη ειδικών επιστημόνων με εξατομίκευση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από το πρόγραμμα του δευτέρου έτους συνεργασίας επιδίωξη είναι να επωφεληθούν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες που ζουν ήδη στα Παιδικά Χωριά SOS αλλά και όσοι θα ενταχθούν στις δομές φιλοξενίας κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.

Η υπογραφή του νέου Μνημονίου Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, μεταξύ της κας Δήμητρας Καλαντώνη, Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ και του κου Γιώργου Πρωτόπαπα, Γενικού Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος. Καλωσορίζοντας τον κ. Πρωτόπαπα η Πρόεδρος, κα Καλαντώνη, χαρακτήρισε ως εξαιρετική τη μέχρι τώρα συνεργασία και τόνισε τη σημασία αυτής της ανανέωσης, η οποία στόχο έχει να ενισχύσει το κοινό έργο των δύο φορέων για καλύτερη διαβίωση του ωφελούμενου κοινού, προετοιμάζοντας και ευνοώντας την ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία. Ο κ. Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στη συνεργασία, τόνισε ότι «είναι σημαντικό και ουσιώδες στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε να υπάρχουν φορείς σαν την ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ και άνθρωποι με περίσσια ευαισθησία όπως η κα Δήμητρα Καλαντώνη που αγκαλιάζουν με ουσιώδη αποτελέσματα τις ζωές δεκάδων παιδιών και νέων ενηλίκων και βέβαια το έργο μας».

 

 

H ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018 και απευθύνεται σε παιδιά-ανήλικους της εφηβικής ηλικίας (12-18 ετών) και νέους ενήλικους (18-25 ετών) που προέρχονται από οποιαδήποτε Δομή Κλειστής Παιδικής Προστασίας. Αρωγός στη δράση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ήταν από την πρώτη στιγμή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την ιδρυτική δωρεά του. Μέσα από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και την
επαφή των παιδιών με αθλητικές, εικαστικές και πολιτιστικές δράσεις, η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ επιδιώκει να διευκολύνει την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση ώστε να προχωρήσουν δυναμικά στη ζωή, αφήνοντας τυχόν δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν. Όραμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης είναι να δημιουργήσει μία γέφυρα, που θα ευνοήσει την ομαλή μετάβαση των ωφελούμενών της από το ένα ηλικιακό εύρος στο άλλο, με απώτερο σκοπό την ανεξάρτητη-αυτόνομη διαβίωσή τους.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS
Με εκτενή δράση σε 136 χώρες και 70 χρόνια εμπειρίας σε προγράμματα πρόληψης, οικογενειακής φροντίδας εναλλακτικού τύπου και υποστηριζόμενης ανεξάρτητης διαβίωσης, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ηγετικός φορέας προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών παγκοσμίως, με έμφαση στα παιδιά που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την οικογένειά τους. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS ιδρύθηκαν το 1975. Έχοντας ως στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια υλοποιούν προγράμματα και δράσεις σε τρεις άξονες: (α) Ενδυνάμωση Οικογένειας, με 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιού
και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και στόχο την αποκατάσταση των δυσλειτουργιών στο εσωτερικό της οικογένειας και την αποτροπή του κινδύνου απομάκρυνσης των παιδιών από το πλαίσιό της, (β) Προώθηση της Αναδοχής, σε συνεργασία με 5 Περιφέρειες στην Ελλάδα, και (γ) Εναλλακτική Φροντίδα με 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων και τον Ξενώνα Βρεφών SOS για παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με τη βιολογική οικογένειά τους.