Είχες σκεφτεί ποτέ ότι η ανία μπορεί και να σου κάνει καλό; Θα σου εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Όταν βαριόμαστε το μυαλό μας περιπλανιέται ταξιδεύοντας. Η διαδικασία αυτής της περιπλάνησης είναι η αρχή της δημιουργικότητας μας. Ο συνθέτης Lin-Manuel Miranda είχε πει όταν τον ρώτησαν για τα παιδικά του χρόνια, σχετικά με τα απογεύματα που βαριόταν: «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να σε ωθήσει στη δημιουργικότητα από μια λευκή σελίδα ή ένα άδειο υπνοδωμάτιο.» Η συγγραφέας Syal είπε πως η βαρεμάρα την οδήγησε στο γράψιμο. Από μικρή κρατούσε ημερολόγιο καταγράφοντας σκέψεις που έκανε, όσο χάζευε έξω από το παράθυρό της, γράφοντας ποιήματα ή μικρές ιστορίες. Αυτές οι δραστηριότητες τη βοήθησαν μεγαλώνοντας να γίνει συγγραφέας.

Νιώθεις λοιπόν ότι δεν έχεις τίποτα να κάνεις; Για σκέψου, μήπως σου αρέσει η μουσική, ο χορός, το θέατρο, το παιχνίδι, το γράψιμο, η μαγειρική… Μα για κοίτα, υπάρχουν τόσες πολλές ιδέες. Η λέξη ''δημιουργικότητα'' κρύβει μέσα της τη χρήση της φαντασίας και των ιδεών μας με σκοπό να φτιάξουμε κάτι. Μήπως έχεις ένα κουτί με μαρκαδόρους; Σκέψου πέντε πράγματα που μπορείς να κάνεις με αυτούς. Οτιδήποτε ήρθε μόλις στο μυαλό σου μπορείς να το εκφράσεις κάνοντάς το ΠΡΑΞΗ: αυτό είναι δημιουργικότητα. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, χρησιμοποίησε τη φαντασία σου για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου.

Ο σκοπός της παρούσας στήλης είναι να σου προτείνει παιχνίδια, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, παραμύθια, μυθιστορήματα και πολλά άλλα. Έτσι, θα μπορείς να πάρεις κάποιες ιδέες. Μη διστάσεις όμως να δημιουργήσεις και τις δικές σου!

Ώρα για παιχνίδι

Παντομίμα

Οι κανόνες του παιχνιδιού: Χωρίζεστε σε δύο ομάδες και η μία αναθέτει σε έναν παίκτη της αντίπαλης ομάδας να περιγράψει στους συμπαίκτες του -χωρίς λόγια αλλά με κινήσεις-  έναν τίτλο/φράση (μπορεί να είναι τίτλος ταινίας ή βιβλίου, τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής ή σειράς).

Επιτρέπεται μόνο να δείξει με τα δάχτυλά του στην αρχή:

  • από πόσες λέξεις αποτελείται η φράση,
  • και αν κάποια από αυτές είναι άρθρο (υποδεικνύεται με «γροθιά»).

Μην ξεχάσετε να συμφωνήσετε από την αρχή του παιχνιδιού πόσο χρόνο έχει κάθε παίκτης στη διάθεσή του. Συνήθως δίνουμε 5 λεπτά. Μπορείτε όμως να το αυξήσετε ή να το μειώσετε ανάλογα με τη δυσκολία.

Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ήχους, ούτε να σχηματίσουμε κάποια λέξη με τα χείλη μας.

Καλή διασκέδαση!

ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Το Θέατρο Σκιών είναι από τα αρχαιότερα είδη Θεάτρου. Παίζεται πίσω από μία άσπρη οθόνη (μπερντές), η οποία συνήθως είναι ένα άσπρο πανί η σεντόνι. Από πίσω βρίσκεται αυτός που παίζει, ο καραγκιοζοπαίχτης. Από την άλλη μεριά του πανιού κάθονται οι θεατές. Πίσω από τη σκηνή, από τη μεριά που βρίσκεται ο καραγκιοζοπαίχτης, υπάρχει ένα φωτιστικό που φωτίζει το πανί. Έτσι όταν οι φιγούρες ακουμπούν πάνω στο πανί, οι θεατές που βρίσκονται από την άλλη μεριά βλέπουν το περίγραμμα ή ακόμα και το χρώμα τους.

Αν πατήσεις πάνω στον ακόλουθο σύνδεσμο θα βρεις πληροφορίες αλλά και πολλές παραστάσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή σου. https://karagiozisspiropoulou.gr/%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7/?fbclid=IwAR36tusrYtVau67ETU873Eho8t11tEQZ6lK6yPVwojTSiIKma9BZMS3bTPA