Στο επίκεντρο της εκδήλωσης το μήνυμα ότι
«Το έργο του φορέα  συνοψίζεται στις λέξεις αγάπη, οικογένεια, αποδοχή, υποστήριξη, ενδυνάμωση και πραγματοποιείται για χάρη όλης της κοινωνίας»

 

Με σημαντικά μηνύματα προς τον εταιρικό κόσμο αλλά και την κοινωνία ολοκληρώθηκε ο πρώτος Ανοικτός Διάλογος που πραγματοποίησε η ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022, στο Φάρο – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ανοικτή συζήτηση, την οποία παρακολούθησαν διά ζώσης αλλά και διαδικτυακά φίλοι και υποστηρικτές του φορέα, επικεντρώθηκε στις σύγχρονες εκφάνσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Διακυβέρνησης (ESG) και στην ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την ενδυνάμωση του πεδίου της παιδικής προστασίας. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ υποστηρίζεται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τον διάλογο άνοιξαν η Πρόεδρος της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, κυρία Δήμητρα Καλαντώνη, και η Διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κα Ρόζαλιν Μπέντζαμιν, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς με επίκεντρο τη σημασία του έργου του φορέα στην κοινωνία. Στη συνέχεια η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τις φωνές των ωφελούμενων της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, οι οποίοι υπογράμμισαν την ευεργετική επίδραση των δράσεων του φορέα στη ζωή τους αφού, όπως ανέφεραν, αυτό που απουσιάζει συνήθως από έναν νεαρό ενήλικα που πρέπει να αποχωρήσει από μια δομή παιδικής προστασίας είναι, μεταξύ άλλων, η έγκαιρη ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων ώστε να επιτευχθεί η υγιής μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή. Οι ωφελούμενοι εξέφρασαν, επίσης, την ευχή τους για έναν μελλοντικό κόσμο με περισσότερη ευγένεια στον οποίο οι μικρές πράξεις υποστήριξης προς τον συνάνθρωπο θα αποτελούν καθημερινή πρακτική.

Η ανοικτή συζήτηση συνεχίστηκε με την ενεργή συμμετοχή CEO και εκτελεστικών διευθυντών μεγάλων εταιρειών (McKinsey, doValue, Neurosoft) καθώς και του Πρύτανη του ALBA, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις έννοιες του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Διακυβέρνησης, ως τα τρία συμπληρωματικά συστατικά του ESG, τα οποία αντιπροσωπεύουν την ευθύνη των εταιρειών απέναντι στην ευρύτερη κοινωνία,  αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη ενδυνάμωσης του κοινωνικού οφέλους έναντι του ατομικού. Από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές του Ανοικτού Διαλόγου υπήρξε η αναφορά των εμπειριών που βίωσε το ανθρώπινο δυναμικό της doValue με μια ενήλικη ωφελούμενη της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ, στην οποία δόθηκε η ευκαιρία να απασχοληθεί στην εταιρεία ενισχύοντας τις επαγγελματικές της δεξιότητες.

Στη σκληρή πραγματικότητα με επίκεντρο τη θυματοποίηση παιδιών και εφήβων αναφέρθηκαν οι ομιλητές του τρίτου πάνελ της εκδήλωσης, το οποίο περιελάμβανε εκπροσώπους πολιτειακών θεσμών αλλά και φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παιδικής προστασίας. Οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του εν λόγω πεδίου χαρακτηρίστηκαν πολλαπλές, αλλά παράλληλα σκιαγραφήθηκε ένα απαραίτητο πλαίσιο που θα επιτρέψει τη διενέργεια εποικοδομητικών παρεμβάσεων από την πλευρά του εταιρικού κόσμου με γνώμονα το καλό των παιδιών που διαβιούν σε δομές παιδικής προστασίας.

Την ανάγκη για μετρήσιμους στόχους των εταιρειών που αναπτύσσουν πλάνο Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας συζήτησε το τέταρτο πάνελ του Ανοικτού Διαλόγου, περιγράφοντας την εικόνα ενός έμπειρου πλέον επιχειρηματικού κόσμου που γνωρίζει πώς να αναπροσαρμόσει τις στρατηγικές του για να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο το πεδίο της παιδικής προστασίας και τα άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ξεχωριστές αναφορές στο έργο της ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΖΩΗΣ πραγματοποιήθηκαν από τους «πρεσβευτές» του φορέα, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι η προσφορά βοήθειας και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα παιδιά που προέρχονται από δομές παιδικής προστασίας είναι αυτονόητη σε ένα πλαίσιο διαβίωσης που τίποτα για αυτόν τον πληθυσμό δεν θεωρείται αυτονόητο. «Το έργο της ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ συνοψίζεται στις λέξεις αγάπη, οικογένεια, αποδοχή, υποστήριξη, ενδυνάμωση και πραγματοποιείται για χάρη όλης της κοινωνίας» είναι το καταληκτικό μήνυμα που έστειλαν οι «πρεσβευτές» του φορέα στο κλείσιμο του Ανοικτού Διαλόγου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι παρακάτω ομιλητές: κα Ρόζαλιν Μπέντζαμιν (Διευθύντρια Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), κ. Γιώργος Τσόπελας (Chairman & Managing Partner McKinsey & Company, Greece & Cyprus), κα Νατάσα Κουκουράκη (Marketing & Communication Director doValue Greece), κ. Νώντας Πασχαλίδης (Διευθύνων Σύμβουλος της Neurosoft), Δρ Κώστας Αξαρλόγλου (Πρύτανης ALBA), κ. Γιώργος Σταμάτης (Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας), κα Θεώνη Κουφονικολάκου (Συνήγορος του Παιδιού), κ. Γιώργος Νικολαΐδης (Διευθυντής Διεύθυνσης ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού), κ. Κωνσταντίνος Ζανετόπουλος (Strategy and Management Consulting, Head of CSR of Accenture Greece), κα Άσπα Νικολοπούλου (Brand Communications Leader της LEROY MERLIN), κ. Βασίλης Σιέμος (Business Consultant, Manager του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης»), κ. Δημήτρης Παπουτσής (CEO Globe One), κα Μάρεα Λαουτάρη (Life & Business Strategist),  κ. Χρήστος Κορομηλάς (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης Ανοικτής Θαλάσσης ΑΜΕΑ), κ. Στέφανος Ξενάκης (Συγγραφέας), κα Αργυρώ Μπαρμπαρήγου (Chef), κ. Πάνος Παπαδόπουλος (Εθελοντής ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ).

Ο Ανοικτός Διάλογος είναι διαθέσιμος στο You Tube κανάλι της ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ υποστηρίζεται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τα τελευταία τρία χρόνια έχει ωφελήσει πάνω από 110 εφήβους (16-18 ετών) και νεαρούς ενήλικες (18-25 ετών) των οποίων η διαβίωση έχει συνδεθεί με δομές κλειστής παιδικής προστασίας. Ειδικότερα, μεριμνώντας για την εξέλιξη του παραπάνω πληθυσμού έχει θέσει σε εφαρμογή ένα καινοτόμο πρόγραμμα ημιαυτονόμησης και αυτονόμησης, διαμορφωμένο από εξειδικευμένους επιστήμονες με βάση τις διεθνείς πρακτικές. Μέσα από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και την επαφή των παιδιών με αθλητικές, εικαστικές και πολιτιστικές δράσεις, η ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ διευκολύνει τη συμπερίληψή τους στην κοινωνία, δίνοντάς τους αυτοπεποίθηση να προχωρήσουν δυναμικά στη ζωή, αφήνοντας τυχόν δυσάρεστες εμπειρίες στο παρελθόν. Όραμα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης είναι να δημιουργήσει μία γέφυρα, που θα ευνοήσει την ομαλή μετάβαση των ωφελούμενών της από το ένα ηλικιακό εύρος στο άλλο με απώτερο σκοπό την ανεξάρτητη-αυτόνομη διαβίωσή τους.